One Sunday afternoon, Mr. Green and his child, Mary, are in a big shop. Mr. Green likes Mary and wants to buy a new dress for her. Mary doesn't like the new dress. She likes something to eat. So her father buys two kilos of apples for her, too. Mary also wants to buy some picture-books and colored pencils. There are many things and many people in the shop. They are men and women, old and young. They all want to buy something there. The people in the shop are very friendly.
【1】It is ___________.
A. Saturday B. Monday C. Friday D. Sunday
【2】Mary and ___________ are in the shop.
A. Mrs. Green B. his father C. her father D. her mother
【3】Mary likes to buy ___________.
A. a new dress
B. colored books
C. apples, picture-books and colored pencils
D. something to drink
【4】Many people ___________ in the shop.
A. buy picture-books B. do nothing
C. buy something D. drink something
【5】What does the underline(划线的) word mean?
A. 友好的 B. 放松的 C. 朋友关系的 D. 可爱的
【答案】【1】D
【2】C
【3】C
【4】C
【5】A
【解析】这篇短文讲述了一个星期天下午Mary和爸爸一起去商店买东西时,他们在商店里的所做和所看到的事情。
【1】细节理解题。根据短文开头One Sunday afternoon, Mr. Green and his child, Mary, are in a big shop可知,这件事情发生在一个周日的下午。由此可知应选D。
【2】细节理解题。根据短文的开头One Sunday afternoon, Mr. Green and his child, Mary, are in a big shop可知,Green先生和他的孩子Mary在一个商店里,所以Green先生是Mary的父亲,故应选C。
【3】细节理解题。根据短文中She likes something to eat. So her father buys two kilos of apples for her, too. Mary also wants to buy some picture-books and colored pencils.可知,Mary在商店里买了一些苹果、图画书和彩色铅笔。由此可知应选C。
【4】细节理解题。根据短文中There are many things and many people in the shop. They are men and women, old and young. They all want to buy something there可知,商店里有很多人,他们想买一些东西。故应选C。
【5】词义猜测题。friendly这个单词中有friend,我们知道它的意思是朋友,因此friendly的意思应跟它接近,它是来修饰商店里的人,他们并不是朋友关系,故应选A。